tiistai 4. huhtikuuta 2017

Virkatut mandalat

Kun kustannusosakeyhtiö Moreenista tarjottiin mahdollisuutta tutustua käsityöaiheisiin kirjoihin oli heti selvää, että halusin hyppysiini tämän Virkatut mandalat -kirjan. Olin pitkin talvea pinnannut kivoja mandalaohjeita ja tässä kirjassa sain kerralla 30 upean virkatun mandalan ohjeen. Kirjan on kirjoittanut Haafner Linssen, hollantilainen suunnittelija ja bloggaaja. Olen seurannut hänen byHaafner blogiaan ja instagram -tiliään, joten tyyli oli minulle jo entuudestaan tuttu. Väriterapiaa parhaimmillaan.


Kirjassa on kattava "Ennen kuin aloitat" -osuus, jossa käydään läpi virkkauksen perusasioita. Langoista ja värien käytöstä on asiaa kahden aukeaman verran. Sen jälkeen siirrytään tekniikkaan, jonka kertaaminen teki itsellenikin hyvää. Itse pidin kovasti osuudesta, jossa neuvottiin kuinka kerrosta vaihdetaan saumattomasti tai vaihdetaan väriä mahdollisimman huomaamattomasti. Myös erilaisten päättelytapojen esittelyssä oli uutta opeteltavaa. Erilaisten silmukoiden virkkaamisesta kirjassa on selkeät kuvalliset ohjeet.


Kaikki kirjan 30 mandalaa on kuvattu viidelle aukeamalle, joista niitä on helppo selata ja valita mieleisensä. Värit ja kuvat tässä kirjassa ovat todella herkullisia, kuten kuvasta näkyy.


Jokaisella mandalalla on kaunis suomenkielelle käännetty nimi. Kirjasta löytyvät mm. mandalat nimeltä Jäätelöpallo, Simpukankuoret, Virran viemää ja Kekseliäitä kerroksia. Ohjeet löytyvät sekä kirjoitettuina että kaavioina. Valokuvat ovat niin selkeitä, että kokeneempi tekijä pystyy virkkaamaan jo pelkän kuvankin perusteella. Kaavioiden symbolit on selitetty jokaisen ohjeen kohdalla ja itse tykkäsin siitä, että ohjeessa on mainittu myös valmiin mandalan koko. Minulla oli alussa vähän vaikeuksia seurata kirjoitettua ohjetta. Ohjeiden kirjoitustapa oli vähän erilainen, kuin mihin olen tottunut. Itse virkkaankin aina mieluiten kaaviosta, mutta ohjeen, kaavion ja kuvan yhdistelmällä onnistuu kyllä takuuvarmasti, vaikka kirjoitetun ohjeen lukutaidossa olisikin haasteita. Jokainen mandala on esitelty omalla aukeamallaan. Laitan teille tähän maistiaisiksi muutaman mandalan. Ensimmäisenä Fiftarihenkeä.


Sitten Viehättävää pitsiä.


Ja Pirteä päivänkakkara.


Ehdin jo virkkaamaan kaksi kirjan mandalaa, joista tarjoilinkin jo maistiaisia instagramissa. Tässä  ensimmäinen niistä, Kerro se kukkasin.


Ja tässä toinen, Hip ja pop. Mandalat päätyivät lasten yöpöydille (eli jakkaroille, kun kivoja yöpöytiä ei ole vielä löytynyt).


Kirjan lopussa on ideoita, mihin kaikkeen virkkaamiaan mandaloita voi käyttää. Ohjeet esimerkiksi virkattuun laukkuun, pannunalusiin, pöytätabletteihin ja tähän ihanan värikkääseen torkkupeittoon löytyvät kirjan lopusta. Joskus minä vielä urakoin tällaisen suloisen peiton. Kuvan peitossa on 94 pikkumandalaa. Jos virkkaisi yhden mandalan päivässä, niin saisi viimeistellä peiton kesälomalla...


Mitä mieltä olette, koukuttuisitteko te mandaloista? Minä koukutuin. Onneksi on iso pussi erivärisiä puuvillalankoja olemassa. Aurinkoa ja värejä viikkoonne!



16 kommenttia:

  1. Onpa kyllä inspiroivan näköinen kirja 😍 Ihanan näköisiä malleja ja herkullisia värejä. Noita virkkaamasia mandaloita ihastelinkin jo mielessä instan puolella. Väritkin niissä niin kesäiset 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika :) Minäkin olin tyytyväinen näihin väriyhdistelmiin. Näyttävät niin raikkailta ja kesäisiltä. Tämä kirja tosiaan inspiroi. Minulla on aina keväisin ja kesäisin virkkausbuumi päällä ja sopivasti sain uutta inspistä juuri tähän ajankohtaan :)

      Poista
  2. Näyttääpä kauniille! Tuo tekniikkaosio kuulostaa oikein hyvälle, sillä vaikka perusteet on hallussa, olisi kiva oppia uusia niksejä vaikkapa viimeistelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan tekniikkaosio on melko kattava. Yhteensä 10 sivun verran on avattu kuvien avulla eri virkkaustekniikoita. Värin vaihtuessa joutuu tietysti aina katkaisemaan langan ja samalla päättelin neulalla liitoskohdan, jotta sain sen siistiksi. Tein samoin ihan jokaisen kerroksen kohdalla, vaikka väri ei vaihtunutkaan ja vaikka työtä olikin vähän enemmän on lopputulos paljon siistimpi. Kiitos kommentistasi Jaana! :)

      Poista
  3. Ihania mandaloita! Tykkäisin todellakin tehdä, mutta en oikein tiedä mihin laittaisin niitä.
    Toinen juttu, miten olet saanut näiden kommenttien harmaat taustat pois? En tahdo nyt millään löytää sitä asetusta/koodia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Venla :) Tässä kirjassa oli kivoja ideoita, mihin mandaloita voisi käyttää. Minä ihastuin erityisesti noihin pikkuruisiin mandaloihin. Erivärisistä ja -kokoisista mandaloista saisi yhdistelemällä myös aika makeita liinoja :)

      En nyt ole ihan varma, mutta luulisin, että kommenttien taustaväri määräytyy teeman mukaan. En ainakaan muista, että olisin määritellyt kommenttien taustaväriä mistään asetuksista, joten luulen sen tulleen teeman mukana.

      Poista
  4. Tuo kirja näyttää aivan ihanalta, täytyy varmaankin hankkia itsellekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on tosi ihana, tykkäisit varmasti sinäkin :)

      Poista
  5. Tämä on varmasti inspiroiva kirja, minä hankin ennen joulua yhden mandalojen virkkauskirjan itselleni ja tämä oli silloin minulla vahvasti toisena vaihtoehtona, päädyin sitten kuitenkin siihen "Modern crochet mandalas" teokseen, josta olen kyllä tykännyt tosi paljon. Aloitinkin silloin mandalojen teon ja tein muutaman, tästä sinun postauksesta inspiroituneena voisinkin kaivaa ne taas esiin ja tehdä niitä lisää. Teen niitä melko ohkaisesta langasta ja idea on koota erilaiset mandalat huiviksi, kun en usko, että vilttiin sinnikkyys riittää :). Sinulla on näissä mandaloissa kyllä ihanat keväiset sävyt ja vallan mukavasti ne sopiikin lasten yöjakkaroille ;). Aurinkoa teidänkin viikkoon (ja pikaista paranemista) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä tosi inspiroiva ja ihana kirja. Ajattelin, että virkkaan pari mandalaa ja jätän sitten kirjan vähäksi aikaa hautumaan, mutta en malttanut tänään olla aloittamatta taas uutta mandalaa :) Peitto taitaa olla minullekin vähän kunnianhimoinen tavoite, mutta ehkä voisin aloittaa vaikka pienistä mandaloista kasatusta tyynynpäällisestä. Minusta näiden virkkaamisessa parasta on värien sommitteleminen. Lisäksi näitä on mukava tehdä, kun jokainen kerros on erilainen ja mielenkiinto säilyy koko ajan. Kiitos sinulle Krista ♥

      Poista
  6. Kivan näköinen kirja. Millähän keinolla saisin itseni innostumaan virkkaamisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on loistava inspiraation lähde! Neulominen ja virkkaaminen ovat niin erilaisia. Minulla virkkaus- ja neulomisinnostus menee aina vähän kausittain, mutta nyt sattui oikein kunnon virkkausbuumi päälle :)

      Poista
  7. Onpas ihanan näköisiä manadaloita! Loistavia kuvia ja värejä!

    VastaaPoista
  8. Heti ensisilmäykseltä tuli mieleen, että ihan kuin nuo kirjan mandalat olisi sinun tekemiä ja sinun valitsemat sävyt:) Ihania raikkaita värejä ja tietysti upeat nuo sinun toteuttamat mandalat<3
    Näyttää hurjan inspiroivalle kirjalle, alkoi jo tehdä mieli kaivaa lankalaatikkoa ja napata koukku käteen. Moreenin kirjoja on tullut lainattua kirjastosta, ja taitaa muuten jokin virkkauskirja löytyä omasta hyllystäkin. En ole mikään expertti virkkaamisessa, joten tykkään sellaisista ohjeista joissa on sekä kaavio että kirjoitettu ohje. Pysyn siten helpommin kärryillä missä mennään.
    Kiitos kivasta ja inspiroivasta kirjaesittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä kirja tuntuikin heti tosi "omalta". Parasta minusta näissä mandaloissa on värien yhdisteleminen ja se, että jämälangat pääsevät hyvään käyttöön. Eri värejä yhdistelemällä saa aikaan ihan erinäköisiä töitä ja luovuutta saa käyttää vapaasti. Tämän kirjan ohjeet ovat hyvin selkeät ja uskon, että kokemattomampikin virkkaaja onnistuu lukemaan ohjeita. Kiitos Villa Pipo kommentistasi!

      Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥