sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Huovutetut vauvan tossut + ohje

Blogini luetuimmat jutut ovat vauvan huovutettuja tossuja käsittelevät postaukset. Niistä saan myös eniten kyselyjä sähköpostiini. Meillä tuli tarvetta vauvalahjalle, kun naapurustoon syntyi pikkuinen poikavauva. Talven varalle neuloin ja huovutin viemisiksi tossut ja samalla ajattelin tehdä tossuohjeen, jotta se olisi helposti täältä blogista muidenkin käytettävissä. Tässä siis ohje neulottuihin ja pesukoneessa huovutettuihin vauvan tossuihin kuvien kera.


Näissä tossuissa minulla oli lankana Natur uld Lankamaailmasta. Olen myös neulonut tossuja Novitan Huopasesta ja muista 100% villalangoista, joiden vahvuus on sopivaa. Tässä langassa puikkosuositus on 6-7. Ensiksi luodaan puikoille nro 6,5 38 silmukkaa. Näillä neulotaan aina oikeaa tasona noin 11cm. Päätä molemmissa reunoissa 4s ja jatka jäljelle jääneillä 30 silmukalla. Kun työn pituus on noin 17cm neulo kaikki silmukat pareittain yhteen. Neulo yksi välikerros jäljelle jääneillä 15 silmukalla ja kavenna vielä pareittain silmukat yhteen. Vedä lanka jäljelle jääneiden 8 silmukan läpi ja neulo toinen tossu samoin.


Nyt sinulla pitäisi olla kaksi tämän näköistä kappaletta. (Tossun levein kohta tässä vaiheessa noin 28cm) Käännä tossut kaksinkerroin ja ota parsinneula esiin.


Ompele keskitakasauma työn oikealta puolelta. Päättele langanpäät.


Kiristä lanka tossun kärjestä tiukalle ja ompele sauma tossun päältä. Päättele langanpäät.


Sitten tossut ovatkin valmiit pesukoneeseen. Pese esim. muutaman nukkaamattoman pyyhkeen kanssa pesukoneessa 40 asteessa. Itse pesin puolen tunnin pikaohjelmalla kaksi kertaa, sillä yhden pesukerran jälkeen tossut eivät olleet vielä huopuneet tarpeeksi pieniksi. Pesun jälkeen muotoile tossut oikeaan muotoon ja anna kuivua.


Pesun jälkeen tossujen tulisi näyttää kutakuinkin tältä. Sillä välin onkin jo ehkä ehtinyt neulomaan tossuille varret. Minä tein omani tummansinisestä jämäkerästä (oliskohan seiskaveikkaa) kolmosen sukkapuikoilla. Silmukoita näissä on 40. Olen tehnyt näille tossuille varsia joustinneuleisina (klik) ja makkaravarsilla (klik), mutta nyt teki mieli kokeilla jotain uutta. Eilen tein blogista löysin kivan miesten sukkaohjeen ja sen mukaan tein varret tällä kertaa.


Kiinnitin varret tossuihin käsin varren resorin alareunasta ompelemalla. Lankana käytin kaksinkertaista ompelukoneen lankaa.


Ja nyt ovat tossut valmiit! Tämä koko on sopiva noin alle vuoden ikäiselle. Meillä tätä kokoa käytettiin suurinpiirtein siihen saakka, kun lapset oppivat kävelemään itse ulkona. Tossut ovat lämpimät, kun ne huovuttaa tiiviiksi ja ajoivat meillä kenkien virkaa päiväunilla, vaunuillessa ja kauppareissuilla. Jatkossa tossut kannattaa pestä käsin, jotta ne eivät huovu enempää. Jos innostutte tekemään tossuja tällä ohjeella, niin linkkaattehan aluperäiseen ohjeeseen. Olisi myös kiva kuulla jos olette ohjetta käyttäneet ja saada vaikka kuvia tuotoksistanne. Onnistuneita tossutehtailuja toivotellen!
 

73 kommenttia:

  1. Onpas mahtavat tossukat! Meidän pienelle vois vielä juuri ehtiä tekemään tällaiset, ennen kuin tyyppi saapuu. Kiitos ideasta ja ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanan herttaiset tossut! Hauska tuliainen pikkuiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peppi! Pikkiriikkiset tuliaiset on kyllä niin kivoja tehdäkin :)

      Poista
  3. olen myös tehnyt näitä lahjaksi parit, muutamia vuosia sitten =) enää en muista millä ohjeella, jokin muistikuva dropsin ohjeista ehkä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dropsilta se ohje juurikin varmasti oli. Ohje on varmaankin tämä http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=b17&d_id=29&lang=fi

      Poista
    2. Joo, oon tehnyt kahdella taktiikalla. Toisessa virkkaamalla luonut silmukat, neulonut tossun osan ja huovuttanut, sen jälkeen purkanut virkkauksen ja neulonut varren. Tai valinnut superwash-lankaa varteen, ja tehnyt varren ja tossuosan ja huovuttanut, on kestänyt koneen hyvin. Tiedänkin mitä teen kummivauvalle talvella , kun syntyy <3

      Poista
    3. Toi kuulostaakin mielenkiintoiselta, että neuloo huopumattomalla langalla varren ja koko homma koneeseen. Pitääkin joskus kokeilla :) Teilläpä on kivaa odotettavaa talvelle, kun saatte pikkuisen kummivauvelin <3

      Poista
    4. Minä ajattelin kokeilla myös tuota, että neulon varren seiskaveikasta ja terän huopuvasta langasta. saapas nähdä tuleeko töppönen :)

      Poista
    5. Pidän peukkuja, että kokeilu onnistuu hienosti! :)

      Poista
  4. Kuinka leveä tuo kappale on ennen pesua ja kiinni ompelua? Innostuin heti tekemään noita, kun löytyi oikeaa lankaa kotoa, mutta 32cm levyinen kappale näyttää hurjan isolta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Laiton sulle sähköpostia blogistasi löytyvään sähköpostiosoitteeseen :) En hoksannut mitata työn leveyttä ennen huovutusta, mutta laitoin kuvan tossusta puikoilla. Toivottavasti siitä ja arvioiduista mitoista on apua :)

      Poista
  5. Kätevä ohje, erillainen kun aikaisemmin näkemäni :) kauniitkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Nämä ovat osoittautuneet myös käytännöllisiksi, kun pysyvät hyvin heluvissa ja potkivissa vauvan jaloissa :)

      Poista
  6. Kyllä on söpöt tossut ja ohje oli selkeä, kiitos:-) . Nuo on varmaan kohtuullisen nopea neuloa, että minäkin saisin valmiiksi asti:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä ovat nopeat ja helpot. Illassa tai kahdessa saa valmista :)

      Poista
  7. Ihanat! Mulla jäi nämä meidän pienille aina tekemättä. Täytyypä muistaa tämä ohje, ainakin yksi vauva on syntymässä lähiaikoina sukuun, jospa sitä vaikka innostuisi kokeilemaan :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! Onneksi voi lahjoa muiden vauvoja jos omat on jo vauva-ajoista ohi kasvaneetkin! :) Näitä kannattaa kokeilla jos haluaa helposti ja nopeasti valmista :)

      Poista
  8. Kiitoksia ohjeesta! Nämä ovat niin hellyttävät tossut, ja ennenkaikkea varmasti lämpimät. Tällaisille olisi kyllä ollut oman lapsen vauvajaloissa käyttöä, mutta ehkäpä lähipiirin vauvatkin tarvitsevat varpaiden lämmittimiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! Hyvin näillä tarkeni meidän molemmat talvivauvat. Kokeile sinäkin tekaista joskus lahjapakettien :)

      Poista
  9. Super- suloiset <3 Kiitos ohjeesta, tämä tuli tarpeeseen. Haittaako, kun latasin kuvan pinterestiin muistiin itselleni? Kuvaa klikkaamalla pinterestissä pääsee siis blogiisi. Poistan sen oitis, jos et halua että kuvasi on siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija <3 Toivottavasti ohjeelle on käyttöä :) Ei haittaa ollenkaan - ole hyvä vain!

      Poista
  10. Tuus käymään kylässä blogissani - onnetar suosi sinua :)

    VastaaPoista
  11. Näät on ihanat! Ja tämä olisi aivan huippu joululahja kummipojalle. Oi kiitos ohjeesta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos HanNa! Kiva jos ohjeelle löytyy käyttöä :)

      Poista
  12. Niin suloiset tossut nuo -niiden innoittamana ja huopaosan silmukoiden ohjetta seuraille tein minäkin tossukat -kiitos! Viimeisin päivitykseni sisältää kuvia ja linkin tänne. Ihania alkutalven päiviä sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna ja kiitos myös linkityksestä! Sinun tossuistasi tuli kyllä todella suloiset <3 Ihanaista talven odotusta myös teille!

      Poista
  13. Ihan mielettömän ihanat! Mä en neulo, eikä mulla ole vauvaa, mutta laitampa tän linkin yhdelle joka neuloo ja jolla on;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) Hienoa jos tossuohje pääsee käyttöön!

      Poista
  14. No hienot! Neulonta täysin haltuunottamatta minulla, mutta tästä tuli sellainen olo että voisi vaikka onnistuakin , kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Voin vakuuttaa, että nämä ovat todella simppelit ja onnistuminen on takuuvarmaa :) Kiva kun kävit kylässä ja tervetuloa uudelleen!

      Poista
  15. Ihanat tossut! Kuinka paljon näihin menee lankaa? Varastossa on vajaa kerä Huopasta ja mietin saisiko siitä tehtyä tossut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! :) Minulla meni vähän vajaa kerä Hjertegarn Natur Uldia (100 g kerä). Samoin on ollut Huopasen kanssa. En punninnut kuinka paljon vajaa kerä, mutta tarvittaessa voit varmasti vähän vähentää silmukkamääriä ja huovuttaa vaikka vähän vähemmän. Minä kun huovutin läpi kaksi pesuohjelmaa, jotta sain tarpeeksi pienet ja tiiviit.

      Poista
  16. Tällaset tehty ja toiset tulossa... sitten kokoa suurentamaan ja lisää tossuja :) Aiwan ihana ja helppo ohje, jää koukkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla!! :) Hienoa, että tossuohje toimii! Onnistumisen iloa ja oikein mukavaa joulun odotusta sinulle! :)

      Poista
  17. Kiitos ihanasta ohjeesta! Meille syntyy viides lapsenlapsi keväällä, ja olen jo aloittanut erilaisten neuleiden teon, kun nyt tiedämme kumpi tulee.. Ajattelin tehdä nuo tossut Novitan Huopasesta, josta olen tehnyt aiemmin aikuisille tossuja. Varmaan saa sitten tulevaisuudessa lapselle isommat, kun lisää muutaman silmukan, esim 44 - 46 silm. Nyt vaan kokeilemaan minkälaiset saan aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossujen kokoa on helppo varioida silmukkamäärää lisäämällä tai vähentämällä. Pesuvaiheessakin on vielä mahdollisuus vaikuttaa kokoon, kun valitsee tehokkaamman tai hellävaraisemman pesuohjelman. Itse olen pessyt aina mieluummin pikaohjelmalla ja tarvittaessa pesuohjelma sitten vain useampaan kertaan. Kiitos kommentistasi ja onnistuneita tossutehtailuja sinulle toivotellen! :)

      Poista
  18. Kiitos kauniista ja idearikkaasta blogistasi! Oli myös mukava tavata sinut Tampereen messuilla. Tämänkaltaista ohjetta olen metsästänyt jo pitkään ja kaivelin heti kaappien jämälangat esiin. Tässä on yksi versio ohjeesta, tosin kaksinkertaisella langalla ja isompana kuin mallissa. Kiitos sinulle! http://kaikula.blogspot.fi/2014/12/nakkirakki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin heti vierailulla blogissasi ja aivan mielettömän suloiset tossut olet tehnyt!! :) Ihanaa kuulla, että ohje on toiminut. Kiitos sinulle viestistäsi ja oikein mukavaa joulun odotusta! Ensi messuilla sitten taas?! :)

      Poista
  19. Hei, kiitos ihanasta ohjeesta. Eipä ollut tullut edes mieleen tehdä tuollaisia töppösiä, mutta tänään neuloin Joki - langasta ja huovutin puolivuotiaalle. Tuleeko varren resoriosa huovutetun varren päälle siten, että kiinnitys tapahtuu resorin" yläpuolelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eveliina! :) tosi ihan kuulla, että tossut onnistuivat! Olen asettanut varren huovutetun tossun kanssa päällekkäin noin 1-2 cm ja kiinnittänyt varren alareunasta tossuun. Mutta kiinnityksen voi toki tehdä ihan haluamallaan tavalla. Toivottavasti pikkuisen jalat pysyvät lämpiminä uusissa tossuissa :)

      Poista
  20. Pitääkö tossuihin laittaa jotain sisälle (esim. muovipussi) ettei huovu kiinni? Muista et kaaaaaun sit lapasia huovuttaessani, piti ohjeessa laittaa muovipussi lapasen sisälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapasissa minäkin olen kiinnittänyt muovipussin sisäpuolelle huovuttamisen ajaksi, mutta näissä tossuissa sitä ei tarvitse tehdä. Eivät pääse huopumaan kiinni, vaikka pusseja ei olekaan :)

      Poista
  21. Kiitos hyvästä ohjeesta! Sain äsken valmiiksi parin pukinkonttiin 2 kuukauden ikäiselle tyttärentyttärelleni. <3
    Hyvää Joulua toivottaen Merituuli J.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka mukava kuulla, että ohje pääsi käyttöön :) Pikkujalat saavat lämpöiset töppöset <3 Oikein hyvää joulua sinullekin!

      Poista
  22. Hei! Tein ohjeellasi tossut, tosi helpot tehdä. Nyt oon tekemäs varsia niihin ja en saa niitä istumaan kunnolla. Oisko suuaukko liian suuri kun on 9 cm halkaisija? Miulla on 40 silmukkaa resorissa nallelankaa ja lopussa lisäsin 10 silmukkaa ja neuloin vielä muutaman kerroksen. Haluaisin tuon resorin olevan napakan että tossu pysyy jalassa. Tossut tulee n. 2 kuukauden ikäiselle, pohja on n. 10-11 cm pitkä, onko liian iso? Pitäskö tuo resori tehdä seiskaveikasta tuolla silmukkamäärällä? Mie epäilen et tulee liian iso �� Hyvä ohje kuitenkin ja ihanat nuo siun tekemät tossut ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin hukannut tuon varsissa käyttämäni langan vyötteen, mutta epäilen että se oli seiskaveikkaa. Näinollen Nallesta tehtynä silmukkamäärä saisi olla suurempi. Riippuu tietysti vähän käsialastakin. Itse olen joskus tehnyt myös niin, että varren alaosassa olen lisännyt silmukoita, jotta saan varren yltämään tossun reunan ympäri, mutta varsi on silti napakka. Kuulostaisi, ettei tossun pituus ole ollenkaan lliian pitkä. Tossuihin kun on hyvä jäädä vähän väljyyttä, jotta ovat lämpimmämmätkin. Toivottavasti tossuistasi tulee oikein onnistuneet!

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksesta. Miul ei oo just täl hetkellä sopivan väristä seiskaveikkaa siks tein muusta langasta ja itse asiassa tuo olikin Regia Activea minkä valitsin. Voisko nuo laittaa vielä kerran koneeseen kun olen ommellut tuon varren paikoilleen jos se vaikka asettua paremmin?

      Poista
    3. Ensimmäisellä pesukerralla tossut kutistuvat eniten. Itse olen pessyt tossuja useampaan kertaan, että olen saanut " kutistettua" sopivan kokoisiksi, mutta varret ovat olleet tässä vaiheessa vielä irti. Luulisin kyllä, ettei vahinkoa pääse käymään vaikka pesisitkin vielä kerran varsien ollessa jo kiinnitettyinä. Ja pesun jälkeen tossujen ollessa märät niitä saa muotoiltua ja venytettyä reilustikin.

      Poista
  23. Aivan ihanat tossut tuli, kiitos ohjeesta! Tässä linkki mun sukkiin. :) http://vitadimorbidalana.blogspot.fi/2015/01/pienelle-pojalle-huovutetut-tossut.html?m=1

    VastaaPoista
  24. Hei, aivan ihanat ovat <3 pakko tehdä suvun uudelle tulokkaalle sekä kaverin vauvalle! Nuo olisi kivat aikuisenkin jalassa talvipakkasella, onko sulla siihen suuntaa antavia ohjeita lähinnä teräosaan kaipaisin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kiva kuulla, että pääsevät puikoille :) Yleensä olen tehnyt tossuista noin 40% suuremmat! kuin ne valmiina haluan olevan. Sitten olen huovuttanut lyhyellä ohjelmalla ja tarkistanut välillä kuinka paljon ovat huopumeet. Tossuja on märkänä helppo muotoilla ja venyttää. Toivottavasti tossuistasi tulee oikein onnistuneet!

      Poista
  25. Ihanat tossukkaiset, tämmöiset sain itse aikaiseksi :) http://pilkullisiaunelmia.blogspot.fi/2015/02/tossuja-tossuja.html
    (kädet välillä vähän nopeammat kuin ajatukset ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita tossuja olet tehnyt! Kiitos viestistäsi! Kiva, kun laitoit linkin tekemiisi tossuihin! :)

      Poista
  26. Hei!
    KIITOS ohjeestasi, innostuin sitten tekemään näitä ja ensi viikolla saan lisää lankoja! Näitä on kiva tehdä kun valmistuvat nopsaan :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1179536588730360&set=gm.925437717522725&type=1&theater
    terkuin Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. AIVAN ihania tossuja olet tehnyt ♥ Kiitos Eija tästä linkistä! On huippua nähdä, että ohje on päässyt kovaan käyttöön! :)

      Poista
  27. Hei minulla jouluna vuoden vanha lapsenlapsi ja haluaisivat tuollaiset ihanuudet. Paljonkohan laittaisit silmukoita että voisivat käyttää kylmän ajan tuonne helmi-maaliskuulle, silloin lapsi 1,3v

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Omat lapseni käyttivät tällaisia tossuja juuri suunnilleen saman ikäisenä (ovat syntyneet ihan alkuvuodesta ja käytin heillä sen talven tällaisia tossuja, kun olivat noin vuoden ikäisiä). Silmukkamäärä määräytyy vähän käsialan ja langankin mukaan, mutta sanoisin, että jos haluat tehdä vähän isommat niin parin silmukan lisääminen voisi riittää. Myös huovuttaessa voi kokoon vaikuttaa. Olen aina pessyt lyhyellä puolen tunnin ohjelmalla, jolloin voi välillä tarkistaa tarvitseeko huovuttaa vielä toisen tai kolmannen pesukerran. Valmista työtäkin voi vielä venytellä ja muotoilla sopivan kokoiseksi aika reilulla kädellä. Toivottavasti onnistut tossutehtailussa! :)

      Poista
  28. Kiitos ohjeesta. Nyt on "huopikkaat" valmiina. Kymmenes lapsenlapsi sai eilen ne sairaalaan. Mie pesin ihan tavan ohjelmalla 40 asteessa ja huopui hyväksi. Venytellen tulos oli loistava. Kuvankin olisin laittanut, mtta eihän sitä tähän saa liitettyä. Näitä tulen neulomaan useita. Kiitollisena pienestä neidistä ja tästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon onnea lapsenlapsen syntymästä <3 Ihanaa, että pieni nyytti sai pehmoiset ja lämpimät tossut heti pikku varpaita lämmittämään :) Tosi kiva kun tykkäsit ohjeesta!

      Poista
  29. Moi! Kiitos aivan superihanasta ohjeesta. Tässä mun versio. http://blueberriesandzombies.blogspot.fi/2016/02/topposet.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Ihanat tuli sinun tekemistäsi tossuista! Kiitos kun laitoit viestiä! :)

      Poista
  30. Kiitos tossuohjeesta. Itse teen tuolla Novitan sivun hiiritossuohjeella, mutta kärjestä kivempi tuolla sinun ohjeella. Olen hydyntänyt sitä myös nyt aikuisten tossuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi HuopaPeikko! Kiva kuulla, että olet hyödyntänyt ohjetta :)

      Poista
  31. Ohje testattu kaverin masussa olevaa vauvaaineistoa varten. Kuvaa ei ole kun facessa, harmaa tossu/mustat varret tein. Kiitos ohjeesta, helppo ja selkeä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tossut onnistuivat ja pidit ohjeesta! Tuo värikombo kuulostaakin kivan tyylikkäältä! :)

      Poista
  32. Heippa, ohjeesi on ihanan "simppeli" tehtäväksi :) tälläiselle "kiireiselle" jonka kaveri piiriin pieniä tuntuu nyt oikein lentävän :D
    Oliko tuossa sinun pesu vaiheessa tossujen sisällä mitään etteivät huovu sisältä yhteen?

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla! :) Tossun sisään voi huovuttamisen ajaksi kiinnittää ompelulangalla muutamalla pistolla muovipussin, mutta minä olen huovuttanut ihan sellaisenaan. Eivätkä tossut ole huopuneet koskaan "kiinni".

      Poista
  33. Tossut tehty, hyvä ja helppo ohje, kiitos!

    VastaaPoista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥