lauantai 30. tammikuuta 2016

Tiikerisukat

Kun ensimmäistä kertaa kuulin, että joku oli keksinyt neuloa sukat pyöröpuikoilla ja vielä kaksi sukkaa kerrallaan, pyörittelin silmiäni moisille hassutuksille. Sitten nämä neulomisen edelläkävijät, joita itse kutsun myös hard core - neulojiksi, keksivät vielä alkaa neuloa sukat ylösalaisin varpaista varteen. Ja taas minä kummastelin miksi ihmeessä homma piti tehdä niin hankalasti. Tapa kuitenkin vain yleistyi ja vähitellen alkoi ilmaantua kursseja näistä tekniikoista ja nettiinkin ilmestyi ohjeita, joten asiaan enemmän perehdyttyäni aloin pikkuhiljaa vakuuttua, ettei homma ihan niin hullua ollutkaan. Pyöröpuikon kätevyyden työssä kuin työssä olin hoksannut jo siinä vaiheessa itsekin. Onhan se nyt sujuvampaa neuloa edestakaisin kahdella puikolla sen sijaan, että kilistelee perinteisesti niillä viidellä. Kaksi sukkaa kerralla taas on fiksua siitä syystä, että kaikkihan tietää sen kuuluisan toisen sukan syndrooman. Kun yksi sukka on valmis, niin pitäisi muka huvittaa neuloa toinen IHAN samanlainen perään. Eikä tietenkään ole merkannut mitään lukuja ylös siitä ensimmäisestä sukasta, kun kuvittelee muistavansa ne toista tehdessään. Eikä muista - ikinä! Varpaista varteen neuloessa taas saa kätevästi käytettyä koko lankakerän loppuun asti, kun voi surutta posottaa vartta niin pitkälle, kuin lankaa riittää. Kun olin sisäistänyt viimein nämä perustelut ja myöntänyt itselleni, että olisi järkevää opetella nämä tekniikat aloin lykätä asiaa tuonnemmaksi. Ei millään olisi viitsinyt opetella uutta, kun vanhoilla menetelmillä sukat valmistuivat vaivattomammin. Viime syksynä sitten päätin, että nyt lopetan nynnyilyn ja opettelen kaikki kolme hommaa samalla kertaa. Hain langat, vitkuttelin muutaman viikon, lainasin kirjan kirjastosta, vitkuttelin taas muutaman viikon, kunnes sitten otin itseäni niskasta kiinni ja aloitin. Ohjevideon avulla loin silmukat ja pitihän se homma pari kertaa ottaa uusiksi, että meni oikein. Kärjet sain neulottua ennen joulua ja sitten taas iski rimakauhu kantapäiden kanssa. Piti kerätä rohkeutta muutama viikko, kunnes joulun jälkeen rykäisin kantapäät ja neuloin samantien varretkin. Kuvaamista piti odotella taas muutama viikko, mutta nyt on sukat on valmiit ja *LÄPS* taputan itseäni olalle reippaasta suorituksesta.

Tämä tiikerilanka on ostettu Tampereen Lankamaailmasta ja se on Hjertegarnin Safaria. Sain joskus syksyllä päähäni, että haluan tehdä siitä miehelle sukat, jonka lempparieläimiin tiikerit kuuluvat. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului ajatus raidoittaa yksivärisellä mustalla tätä tiikerilankaa, mutta musta ohut lanka mustalla kaapelilla yhdistettynä uuden tekniikan opettelemiseen oli vähän liikaa minulle ja luovuin mustista raidoista. En tiedä koska olisin viimeksi neulonut sukkia fingerin vahvuisella langalla, mutta nyt sen tein. Ihmeen kivuttomasti homma kävi ohuella langallakin ja lopputuloksena on tietysti mukavan ohuet ja taipuisat sukat. Käytin näissä 2,5 mm pyöröpuikkoa ja silmukoita 32/puikko. Kirjastosta lainasin Melissa Morgan-Oakesin Varpaista varteen -kirjan. Päädyin kuitenkin neulomaan sukat anana -blogin mainiolla ohjeella. Silmukkamääriin otin osviittaa Missä neuloimme kerran -blogista. Sukista tuli oikein hyvät ja sopivat. Ainoastaan se jäi kaivelemaan, että olisin halunnut kantapäästä vahvistetun. Jos joku tietää kivan vahvistetun kantapäämallin varpaista varteen sukkiin niin vinkkejä otetaan vastaan. Näin sitä näköjään vanha koirakin oppii vielä uusia temppuja! :)

These are my first Toe-Up two at a time socks. I've wanted to try this technique for quite some time and finally I gathered my courage to cast on. It wasn't that difficult at all. These socks are for my hubby who loves tigers. The yarn is Hjertegarn Safari and I used 2,5 mm circular needles for these.





20 kommenttia:

  1. Mitä se kantapään vahvistus oikeastaan vahvistaa? Kun lanka menee poikki niin reikä siitä tulee vahvistettuunkin kantapäähän. Minulla kuluu sukista ensinnä pohjat puhki, harvoin kantapää.
    Ja voihan sen kantapään "vahvistaa" myös varpaista varteen neuloessa.
    Itsekin olen muutamia vuosia tehnyt sukkia molemmista suunnista. Useammanlaisia kantapäitäkin on tullut harjoiteltua. Nyt tuntuu tylsältä tehdä vanhan mallin perussukkaa. Ja paksutlangat sukissa puistattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taas ne ovat juuri ne kantapäät, jotka kuluvat puhki. Taitaa olla vähän yksilöllistä mistä kohtaa kenenkin sukilla on tapana kulua ensinnä puhki.

      Poista
  2. Hyvä sinä! Onnistuit! Hienot sukat nämä on. Minäkin olen vetkutellut tämän kaksi sukkaa kerralla asian kanssa. On ollut jo monet kerrat kirjakin lainassa, mutta aina on laiskottanut opetella. Ehkä ensi vuonna ;)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! Ei tuo mitenkään vaikeaa ollut. Turhaan vitkuttelin asian kanssa. Se aloittaminen vain on niin kamalan vaikeaa. Kokeile sinäkin vaan rohkeasti - joko tänä tai ensi vuonna! :)

      Poista
  3. Heh, kuulostaapas tutulta! :D Anoppini on tehnyt monia sukkia "väärin päin", mutta minä olen tehnyt asiasta hankalan itselleni.. Nyt mulla on kuitenkin tuo samainen kirja lainassa ja vakaa aikomus aloittaa, kunhan saan ensin pari keskeneräistä juttua alta pois.. :) Nyt odotan mielenkiinnolla.. Kivat sukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoitpa asian hyvin! Juuri sitä minäkin olen tehnyt. Asiasta hankalan itselleni :) Tuossa kirjassa on hyvät kuvat ja ohjeet, mutta tykkäsin itse enemmän anana -blogin ohjeen kantapäästä. Makuasioita nämäkin. Kiitos sinulle Raisa P!

      Poista
  4. Mainiot tiikerisukat! Kun aikoinaan opin tuon pyöröpuikkotekniikan, se vei niin mennessään, etten ole sen koommin sukkapuikkoja käyttänyt. Harvoin kuitenkaan neulon kaksia sukkia kerralla tai sitten sukat ovat eri puikoilla ja neulon niitä vuorotellen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Luulenpa, että minäkin tulen tästedes pyöröpuikoilla sukkia neulomaan. Nyt ovat toiset menossa ja sujuu jo paljon paremmin. Täytyy näköjään vaan harjoitella ja etsiä se oma mieluisin tapa :)

      Poista
  5. Hyvä nimi tiikeri sukille, jotka on kuin tiikeri. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne vierailulle! Oikein paljon tervetuloa mukaan :) Kävinkin jo heti vastavierailulla blogissasi. Ihania juttuja sinulla siellä! Kiitos sinulle!

      Poista
  6. Nämä on kyllä niin hienot - tuo väri on niin herkullinen ja houkuttelee minua kovasti! Ottaisin tuollaiset samanlaiset sukat tässä sekunnissa, että miehesi saa kyllä olla oikein iloinen kun on noin komeat sukat jalassa! Kuulostaa kyllä niin näpsäkältä nuo uudet tavat neuloa sukkia, itse toivon lähinnä, että saisin sen jonkinlaisen villasukkainnostuksen edes päälle, mutta eipä semmoista nyt näy eikä kuulu :). Ja nyt kun oikeasti parille sukkaparille olisi ihan tarvettakin ;). Sitä odotellessa tyydyn virkkaamaan vain niitä kesäisiä pitsejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näpsäkkä tapa tämä tosiaan on sukkien neulomiseen. Sukkatehtailuun pitää ainakin minulla tulla inspis. En minä muuten vain ajankuluksi saa sukkia neulottua. Minäkin huomasin eilen kauppareissulla hypisteleväni virkkauslankoja. Jotenkin kevään lähestyminen taas laittaa virkkausvaihteen päälle. Ihania pitsejä olitkin siellä taikonut. Kiitos Krista!

      Poista
  7. Tulipa näistä kivat! Onnea uuden tekniikan selättämisestä!
    Mä en ollut ikinä kutonut sukkaa. Juutuupin avulla opettelin looppaamaan kaks kerralla varpaista lähtien. Oli helppoa, kun ei ollut vertailukohtaa mistä oppia pois :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MiunMaun! Kuulostaa hurjalta, että heti ensimmäiset sukat neulaisit tällä tekniikalla, mutta ehkä tosiaan osasit suhtautua asiaan ilman sitä kriittisyyttä ja ennakkoasennetta, mikä minulla oli. Tosi kivaa oli neuloa välillä eri tavalla ja hauskaa opetella uutta!

      Poista
  8. Hienot sukat ensi yrittämällä! Itsellä taisi olla tuolla tekniikalla vasta kolmannet, joita kehtasi esitellä julkisesti...

    Itse olen kaikista eniten tykännyt neuloa varpaista varteen sukkiin ihan normaalin ranskalaisen kantapään, vahvistettuna. Se sopii parhaiten ainakin omaan jalkaan eikä sukasta valmiina näe, miten päin ja millä se on tehty. Olen käyttänyt Ullan ohjetta: http://www.ullaneule.net/0307/artikkelit_kantapaa.html. Vaikka se onkin tehty sukkapuikoilla, muutaman kokeilun jälkeen sama onnistuu myös kaapeleilla.

    Onnea uusiin sukkatuuliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itsekin yllättynyt, että nämä sukat valmistuivat näinkin helposti ja jälkikin on ihan siedettävää. Kävin heti tsekkaamassa tuon Ullan kantapääohjeen. Se näyttikin tosi toimivalta. Täytyy ehdottomasti kokeilla! Kiitos sinulle Nami! :)

      Poista
  9. Ihanat ja niin siistin näköiset sukat! Se on kyllä mahtava tunne kun oppii uutta:) Uteliaisuudesta kävin kurkkimassa nuo linkit, minuakin on ihmetyttänyt, että miten ihmeessä ne sukat valmistuu tuolla tapaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se mahtavaa oppia uutta ja hienoa on se, että pystyy helposti ihan omin avuin opetella uutta kuvien ja videoiden avulla. Nyt kun tuon pyöröpuikolla neulomisen on hiffannut, niin onhan se tosi kätevää! Kiitos sinulle Villa Pipo!

      Poista
  10. Ai herkku, kun on ihanat tiikerisukat :) Kuulostaa kyllä hankalalta neuloa väärinpäin, kun oikeipäin tekeminenkin tuntuu työläältä :D Neulomisjälkesi on kyllä niin siistiä ja ihailtavaa aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Kuulostaa tosiaan vaikealta ja siksi arastelin minäkin pitkään kokeilla. Mutta sepä olikin paljon helpompaa kuin olin kuvitellut! :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

      Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥