lauantai 30. toukokuuta 2015

Rintamamiestalon pihassa

Pihahommia on viime viikkoina meillä riittänyt. Kun on 1500 m2 kitkettävää, leikattavaa ja kunnostettavaa alaa, niin ei ole tarvinut vapaa-ajalla itselleen tekemistä keksiä. Lämmin viikko on tehnyt tehtävänsä ja pihan hedelmäpuut alkavat olla pian parhaassa kukassa. Meidän pihassa on kaksi kirsikkapuuta, joista toinen on nyt näin upeassa kukassa. Satoisakin tämä puu on aina ollut ja niin näyttäisi olevan tänäkin vuonna.


Lisää valkoista löytyy norjanangervopensaasta. Pensas ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini, mutta olen oikein tyytyväinen, että säästin tämän pihassa olleen angervon. Onhan nämä kukat nyt oikeastaan aika tosi ihania.


Instagramin seuraajat ovatkin jo nähneet tämän viimeviikonloppuisen kukkapenkkityömaani. Kaivoin koko penkin ylös ja muotoilin vähän uudestaan. Osa perennoista sai lähteä ja pari tuli tilalle. Iso kivi "löytyi" aikoinaan salaojaurakassa ja sai jäädä pihalle nököttämään. Sen yhteyteen tein kukkapenkin, jossa on nyt valkokukkaista lehtosinilatvaa, kotkansiipeä, valkoista ukonkelloa, kevätpikkusydäntä, sinistä kurjenmiekkaa ja kuunliljoja. Pikkusydämet siirsin tähän toisesta kukkapenkistä ja tänään hain vielä tuonne penkin keskelle fuksian värisen alppiruusun. Kukkapenkin reunan rajasin tontilta löytyneillä kivillä.


Taustalla näkyvät pari vuotta sitten tien varteen istutetut tuijat. Ne ovat viihtyneet onneksi oikein hyvin. Tämä(kin) alue pihasta kaipaisi kerroksen multaa ja uuden nurmikon. Taustalla rehottavat voikukat tyytyväisinä, sillä ruohonleikkuri hajosi viime viikonloppuna ja uutta ei olla vielä hankittu.


Omenapuutkin aloittelevat kukintaansa. Kävin tämän puun alla tänään monta kertaa haistelemassa. Tuoksu on aivan hurmaava.


Vuorenkilpeäkin löytyy pihasta yhden kivenmurikan kyljestä. Sen kukintoa olen aina pitänyt aika vaatimattomana, mutta näin lähemmin tarkasteltuna se on hyvinkin ihastuttava.


Rakensimme viime kesänä terassin pihalle ja sen myötä tuli ajankohtaiseksi siirtää pionit vanhasta penkistään uuden terassin reunaan. Kaivoin siihen uuden kukkapenkin ja pionien lisäksi siihen pääsivät liljatkin. Penkin päähän kylvin paria erilaista unikkoa, joista toisen sain Tosimummolta (Kiitos vielä niistä!). Pientä viherrystä penkissä jo näkyy ja toivon kovasti, että saataisiin nauttia upeista unikonkukista myöhemmin kesällä. Pionit suhtautuivat siirtoon oikein mukavasti ja näyttävät viihtyvän hyvin uudessa kohopenkissään.


Lapsetkin halusivat oman kukkapenkin. Sopiva paikka löytyi leikkimökin päädystä. Siihen istutimme esikoisen ostaman orvokin lisäksi bellistä, kahta erilaista kurjenpolvea, sekä korallikeijunkukkaa. Tästä tuli oikein söpö pikkuruinen kukkapenkki. Ympärilleen sekin tarvitsee tosin multaa ja uuden nurmikon.


Tien varressa meillä kasvaa muutamaa erilaista maanpeittokasvia. Niiden joukossa rehottaa älytön määrä voikukkaa ja vuohenputkea, joita kasvaa muutenkin tontilla ihan joka paikassa. Tarkoituksena olisi kaivaa maanpeittokasvit ylös, siivota ne rikkaruohoista kunnolla ja keksiä niille sitten uudet kasvupaikat. Sitä ennen prioriteettilistalla taitaa kuitenkin olla muutama muu juttu. Onneksi on koko kesä aikaa!


16 kommenttia:

  1. Ikuinen taisto tuo rikkaruoho kamppailu. Minä luovutan aina heinäkuuhun mennessä ja toivon parempaa seuraavaa kevättä 😃 mutta ihania kukkia teillä siellä! Kuvatessa monesti vaatimatonkin kukka kaunistuu ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täälläkin :) Alkukesästä jaksaa vielä yrittää taistella rikkaruohoja vastaan, mutta jossain vaiheessa sitä katsoo viisaammaksi luovuttaa :)

      Poista
  2. OIh, ihania kuvia valkoisista kukkasista! Ihania.
    Yritänkin päästä tuolista ylös ja menen kitkemään viime syksynä heitteille jääneitä penkkejä. Kiitos sopivasta tuuppaamisesta :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MiunMaun! Hyvä jos sain inspiroitua kitkemispuuhiin :) Taidan tästä itsekin lähteä jatkamaan pihaprojekteja!

      Poista
  3. Aivan ihania kukkia, kauniisti kuvattuna! Hieno on kukkapenkkisikin. Minäkin olen tämän päivän viettänyt kitkemispuuhissa. Vaikka se ei lempipuuhaa olekaan, niin siihenkin koukuttuu. Vielä tämän kitken ja sitten tauko. Ja hups, aika onkin vierähtänyt eteenpäin huimasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi <3 Kukkapenkkien kitkeminen voi tosiaan olla ihan mukavaakin hommaa, kun vain alkuun pääsee. Ainakin palkitsevaa, kun työn tulos näkyy saman tien! :)

      Poista
  4. Kauniita kukkia olet istuttanut ja ihania istutuskokonaisuuksia loihtinut. Valkoisten kukkien kauneus on niin ihmeellistä. Mukavia puutarhatouhuja sinulle edelleenkin:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin nämä valkoiset kukat ovat niin poikkeuksellisen kauniita. Sen oikean tunnelman saaminen kuviin oli kyllä aikamoisen työn takana. Kiitos Kanneli ja samoin sinulle sinne oman puutarhan kanssa! :)

      Poista
  5. Ihania kukkasia, täälläkin oltiin eilen pihahommissa :). Meillä on koristeomenapuita ja nyt ne ovat täynnä nuppuja, kiva nähdä ne sitten täydessä "loistossaan" sitä kun ei ole aiemmin vielä tapahtunut :) Omenapuut ovat meillä vielä niin pieniä, ettei niissä juuri muutamaa kukkaa enempää ole, ollut muutenkin vähän huonoa tuuria jänösten takia juuri noiden tavallisten omppupuiden kanssa :(. Tosi kiva, kun lapsilla on oma kukkapenkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeomenapuut ovat kyllä nättejä! Meillä ei ole yhtään, mutta työmatkalla kävelykadulla on niitä ja perjantaina katselin, että viikonlopun jälkeen ovat varmasti täydessä kukassa :) Jänöjussit ovat meilläkin viime talvena omppupuita järsineet, mutta kirsikat oli onneksi niin hyvin suojattu, että säästyivät. Omppupuut taas ovat niin isoja, että niistä riitti vähän pupuillekin :) Kiitos Krista ja mukavia puutarhatouhuiluja myös sinulle!

      Poista
  6. Kiva nähdä kuvia teidän pihasta! Meillä piha on pikkasen pienempi, mutta kyllä sitä hommaa riittää aina koko kesäksi. Tosin ei sitä koko kesää jaksa kukkapenkkejä kaivella tai muuten vaan pihaa muokata. Meiltä harmikseni puuttuu nuo vanhat hedelmäpuut tai oikeastaan tämän talon alkuperäiset hedelmäpuut on nyt naapureillamme. Tämä meidän talo kun on ollut aikanaan isolla tontilla, joka on joskus muinoin lohkottu useampaan osaan. Tosi kauniita kukkakuvia olet ottanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se kitkemisinto minullakin hiipuu, mitä pidemmälle kesä etenee :) Näin alkukesästä sitä jaksaa vielä olla innokas! Ja jos ihan totta puhutaan, niin usein tulee sellainen fiilis, että vähän pienempikin neliömäärä riittäisi. Tällä meidänkin alueella monta vanhaa pihaa on lohkottu uudelleen pienemmiksi tonteiksi. Kiitos Eerika ja kukoistavaa kesää teidän pihaan! :)

      Poista
  7. Näyttääpä kivalta! <3 Siellä on kasvu jo pitemmällä, meillä ei norjanangervo kuki vielä eikä omenapuu varsinkaan. Jotenkin tuntuu että yhtä päivää lukuunottamatta on ollut koko ajan niin jäätävän kylmä tuuli, että liekö tästä kesästä lämpöistä tuleekaan... ;(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina <3 Viime viikon lopulla tuli kunnon kasvupyrähdys muutaman lämpimämmän päivän ansiosta, mutta nyt onkin taas koleaa ja sateista. Hyvät pikkuruiset vihreät rivit on kuitenkin jo unikkopenkissä, joten hyvältä näyttää sen suhteen :) Toivotaan, että säät tästä muuttuisi ja saataisiin nauttia auringosta ja lämmöstä!

      Poista
  8. Oijoij, ihanat kukat ja istutusalueet ! Meillä kirsikat ovat vielä nupuillaan, mutta onneksi sentään edes nupuilla ;) . Iloa ja aurinkoa kesään, paljon paljon hali-hali hetkiä, kiirreettömiä pilvenhattaroita taivaalle ja kaikkea hyvää teille !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arkinen <3 Täälläkin kesä etenee hissukseen, kun on ollut niin viileää. Tämä alkukesä on minusta kaikkein kauneinta kesää, joten kai se on sitten hyvä, ettei mene ihan hirmuista vauhtia ohi :) Teidän kesäänne toivotan myös paljon auringonpaistetta, hymyä ja lämmintä yhdessäoloa! <3

      Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥