torstai 6. kesäkuuta 2013

Kivenpyörittäjien piha

Meidän piha on ajoittain tuntunut oikealta riippakiveltä (ja tässä tapauksessa ihan sanan varsinaisessa merkityksessä). Mutta myönnettävähän se on, että potentiaalia riittää. Hartiapankin voimin ollaan hommia tehty nyt neljättä kesää ja selät hajotettu moneen kertaan. Meidän talo on kallioisella maalla ja aikoinaan talonrakennuksen yhteydessä kalliota on ilmeisesti räjäytetty ja lohkareita käytetty perusteisiin. Ennen meidän muuttoa salaojituksien ja patolevyasennuksen yhteydessä maasta pullahti kiitettävä kasa kiviä meidän päänvaivaksi ja niille on saanut keksiä sijoituspaikkaa. Onneksi (kai) tontti on rinteessä ja sen pengerrykseen ollaan saatu kivi jos toinenkin upotettua. Sellaisia lehmää suurempia on jätetty myös muutamia pihan korsteeksi. Kaikista isoimpien siirtelyä varten on myös vuokrattu pari kertaa pikkukaivuria.

Aiemminkin olen tainnut täällä todeta, että tänä kesänä ollaan saatu poikkeuksellisen paljon pihalla aikaiseksi. Ylpein olen tällä hetkellä tien vieruksesta, josta poistettiin joskus jurakaudella istutettu orapihlaja-aita (mikä vitsaus!) ja tilalle haettiin muutama tuija. Juurelle istutin väliaikaisesti vähän kivikkokasveja. Tuijien viereisen ison kiven juurelle haluaisin perustaa seuraavaksi perennapenkin. Kuunliljoja, kotkansiipiä, angervoja ja sen sellaista. Onnea on myös oma ihana syreeni, lemmikit ja itse istutetut lempikukat.

Omaa keskeneräistä pihaa valmiiden ja vihreiden naapurien pihojen keskellä on tottunut pitämään rumiluksena, mutta näitä kuvia katsellessa yllätyin, kuinka kauniita yksityiskohtia sieltä löytyykään. Suosittelen kaikkia vertaiseläjiäni katselemaan pihaa kameran linssin läpi ja saatatte yllättyä!

Raparperit pääsivät tänä keväänä lämpimän kallionkielekkeen reunalle päivää paistattelemaan ja siihen viereen tein yrttipenkin vanhoista harkoista, joita löytyi pihasta edellisten omistajien jäljiltä. Muut juurekset ja vihannekset jäi tänä vuonna laittamatta. En jaksa siitä kitistä, koska kaikkea ei vaan voi ehtiä eikä jaksaa. Olemme siitä onnekkaita, että meillä on pihassamme monta vanhaa omenapuuta,  joihin mies lasten kanssa ripusti itsetehtyjä linnunpönttöjä. Aika monesta on kuulunut piipitystä ja yhteen tirkistettäessä lapset näkivät kolme pientä turkoosinsinistä munaa :)

Kaksi viimeistä kuvaa sitten niistä tämän hetken akuuteimmista keskeneräisyyksistä. Multasäkit odottelee sievässä pinossa ja maakasa vieressä innokasta kottikärryillä kärrääjää. Pihatiet pitäisi tehdä ja kivijalan vierukset ja ... Alimmaisena kuitenkin se isoin urakka - kivillä pengerretty rinne, josta kuvassa näkyy puolet. Tämä kun saadaan tehtyä joskus loppuun, niin tunne on varmasti hyvin selkäkipuinen, mutta onnellinen! Tsemppiä teille kaikille pihanrakentajille ja yrittäkää nauttia niistä pienistä yksityiskohdista kaiken keskeneräisyyden keskellä!16 kommenttia:

 1. Oi oi miten ihania yksityiskohtia olet pihaanne saanut aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Iso pala aikaansaannoksista kuuluu kyllä miehelleni. Minä olen taivaanrannanmaalari ja hän toteuttaja :)

   Poista
 2. Huikealta projektilta näyttää, mutta ihastuttavalta. Tuosta kiviröykkiöstä saa vaikka mitä aikaiseksi. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Parasta nähdä tosiaan kivet potentiaalina, ettei iske epätoivo. Kiva kun jätit kommenttia, niin löysin ihanaan blogiisi! Valtavan kauniita puutarhajuttuja!

   Poista
 3. Erittäin ihania kuvia. Syreeni on tosi ihana ja sen tuoksu aivan ihmeellinen. Pihatyöt antaa paljon vaikka onkin välillä rankkaa raatamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pihatyöt todella ottavat voimille, mutta antavat toisaalta paljon. Ihasteltavaa riittää sitten vuosiksi eteenpäinkin. Ja tuleepahan samalla hyötyliikuntaa :)

   Poista
 4. Ei yhtään hullumman näkösiä yksityiskohtia :) Minun heikkos on juurikin tuollaiset kivimuurit/pengerrykset. Meille kyllä kelpais kaikki teijän ylimääräset kivenmurikat... Minä olen selkävääränä kaivanut ja raahannut kiviä metsästä omiin kivimuureihin ja kukkapenkkeihin, kaikkeen sitä ryhtyykään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eerika ;) Kaikkeen sitä ihminen tosiaan ryhtyykään, mutta ah että on hyvä mieli sitten kun raatamisen jälkeen saa ihastella kaunista työnjälkeään! Tsemppiä sinun kiviprojekteihisi :)

   Poista
 5. Oih, ihanan näköistä vaikka onkin keskeneräistä. Tulee varmasti todella upea kun on 'valmis'. Toivottavasti olisi hyvät kelit pihatöihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aarrerasia! Kelit on tosiaan ollut kohdillaan. Hyvän hien sai tänäänkin pintaan tuossa multaa kärrätessä vähän yli +20 asteen helteessä :)

   Poista
 6. Onnea on kivet omalla tontilla, me jouduimme tilaamaan! ;)
  Meillä alkoi nyt viides kesä ja ekaa kertaa piha näyttää valmiilta, vaikka itse tietääkin muutaman projektin niin ulkopuolisen silmään ne ei pistä.
  Mä tykkään pihatöistä ja onneksi niitä omakotitalossa riittää vaikka valmista olisikin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on meillä kaikilla omat murheenkryynimme! Minäkin täällä haikailen seulanpääkivien perään, vaikka oma piha on näitä järkäleitä väärällään. Aina on ruoho vihreämpää aidan toisella puolella :) Hötkyillä ei tosiaan auta puutarhan rakentamisessa. Ja koskaan ei tule valmista - sehän tässä varmasti parasta onkin!

   Poista
 7. Hei, jo pelkkä otsikko sai liekkeihin! Jos olet yhtään meidän pihaprojektia seurannut niin sielläkin niitä kiviä riittää.. huhhuh. Saisko kuvia kaikista kivikohteistanne, pliis! :D nimim. inspiraatiota etsimässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sain sytytettyä jonkun tällä aiheella. Arvelinkin, että vertaistukea täältä saattaisi löytyä... Teidän pihaprojektia seuranneena koen kyllä kovasti yhtäläisyyttä kivenpyörittämisenne kanssa :) Lisää kuvia voin kyllä napsia ja jutun kanssa tänne päivittää sitä mukaa, kun hommat etenee. Ideoita otetaan vastaan tännekin suuntaan, että uusia kuviasi odotellessa! :)

   Poista
 8. Mahtavaa, kun toinenkin kivenpyörittelijä! :D Ihanalta näyttää jo!!! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin hienoa tietää, että jossain muuallakin painitaan samojen asioiden kanssa! Ihailin juuri tänään kuvia teidän pihasta ja kyllä meillä vielä kestää, että saadaan samanlaista idylliä aikaiseksi. Kovasti töitä sen eteen kuitenkin tehdään ja nautitaan vaikka välillä hampaat irvessäkin! :)

   Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥