perjantai 30. lokakuuta 2015

Hurrikaanipipo [Hurricane hat]

Aloitin viime keväänä neulomaan Hjertegarnin Extrafine Merino langasta (sävy 1109) pipoa ja jäin resorin jälkeen pähkäilemään sopivaa pintaneuletta. Nyt syksyllä kaivoin pipotekeleen uudelleen esiin ja löysinkin Ravelrysta kivan pipomallin, joka oli minun silmääni sopivan unisex kuopuksen pipoon. Kuvio muodostuu neulomalla oikean sileän joukkoon nurjia silmukkarivejä, jotka kiertävät pipoa. Englanninkielinen ohje löytyy täältä.

Varioin alkuperäistä ohjetta vähän, että sain siitä sopivan kokoisen. Minun piponi on tehty 4-vuotiaalle ja neuloin sen 3,5mm pyöröpuikolla. Aloitin neulomisen alareunasta luomalla 96 silmukkaa ja neulomalla resorin (2o, 2n) sopivan pituiseksi. Sen jälkeen lisäsin yhden silmukan (97s) ja neuloin 7o, 1n, kunnes pipo oli sopivan mittainen. Päälaella tein kavennukset niin, että neuloinensin 5o, 2o yhteen, 1n. Seuraavalla kierroksella 4o, 2o yhteen, 1n jne. Viimeksi neuloin vielä loput silmukat 2o yhteen, vedin langan silmukoiden läpi ja päättelin. Tupsun tein tekoturkiskauluksesta, jonka olin jemmanut vanhasta talvitakistani. Leikkasin pyöreän kappaleen, laitoin pienen palan vanua sisään ja harsin reunoille langan, jolla kiristin tupsun suppuun ja kiinnitin pipoon. Lankaa tähän pipoon kului vähän toista kerää.

Taas on yhdestä arkiviikosta selvitty ja viikonloppu häämöttää edessä. Saatiin urakoitua pihavaja valmiiksi, jonka teimme vielä syksyn päätteeksi talosta ulkovuoriremontin yhteydessä puretusta puutavarasta. Vielä olisi haravoitavaa (kuten kuvista näkyy) jäljellä ja tavaroiden talviteloille laittamista. Toiveissa olisi saada viikonlopun aikana pihahommat jokseenkin pakettiin, jotta saisi niistä vähäksi aikaa hengähtää. Nyt on kuitenkin ulkona jo niin pimeä, että voin hyvällä omallatunnolla istahtaa takkatulen lämpöön ja neuloa muutaman kerroksen työn alla olevaa sukkaparia. Mukavaa pyhäinpäiväviikonloppua!

I've been meaning to write few lines here in english since I've noticed there are some visitors outside of Finland too. So I'll finally do so. I don't know if I'll find the time and effort to produce english text every time but I'll try to write at least sometimes and something for those of you who don't understand finnish. This is a beanie I made for my 4-year-old son. I actually started to knit this already some months ago but couldn't decide what kind of pattern to use. When I found this simple and nice hurricane hat pattern I finally got to finish this hat and I really like how it turned out. I used Hjertegarn Extrafine Merino yarn which is incredibly soft and feels like cotton with loose twist even though it's 100% merino wool. The tassel is made of a fake fur that I've saved from an old hooded jacket of mine. It would be fun to know if there really are some international readers among the visitors so if you feel like you would like to read english posts also in the future - please let me know! I wish you all a very nice Halloween!




20 kommenttia:

  1. Oi, onpas kivan näköinen kuvio pipossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P! Tykkään kovasti tällaisista yksinkertaisista neuleista. Tällaisessa pienessä työssä ei ehdi edes kyllästyä, vaikka neulos onkin simppeliä :)

      Poista
  2. Yksinkertainen, mutta todella kaunis. Mulla kanssa pipolangat, muttei mallista tietoakaan. Kivaa viikonloppua, terkuin Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Malleja on vaikka millä mitalla, mutta joskus sen oikean löytyminen ottaa aikaa. Toivottavasti löydät sinulle sopivan mallin. Kiitos sinulle!

      Poista
  3. Todella kivannäköinen ja värinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä väri on kyllä kaunis! Kiva sinisen ja petroolin yhdistelmä.

      Poista
  4. Tosi nätti pipo ja sun käsiala on niin siistiä aina! Väri on myös mahtavan pirteä. Minäkin oon suunnitellut koulutytölle uutta karvatupsupipoa, tosin ihan vanhasta neuleesta ompelemalla, kun pari tahraa ei suostu millään lähteä pois :). Se on kiva ulkona saada kaikki hommat pakettiin talvea varten :). Touhukasta pyhäinpäivä- viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelemalla saakin paljon nopeammin valmista! Näissä neuletöissä kun tuppaa kestämään. Mulla on tosi tiukka käsiala ja se hyöty siitä on, että jälki on aika tasaista. Haittana taas se, että monet ohjeet joutuu sovittelemaan ja kokeilemaan omalle käsialalle sopivaksi. Jestas sentään, että tulikin tosiaan haravoitua! Mutta nyt on 1500 m2 siistitty ja lehdet kärrätty pois. Kädet ja koko yläkroppa on ihan maitohapoilla. Voi olla, että huomenna on hiukan paikat kipeänä ;) Mutta ihana tunne, kun hommat on pois päiväjärjestyksestä! Kiitos Krista!

      Poista
  5. Komea pipo - tuo väri on upea ja tupsu mitä mainioin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin jo etsimässä jämälangoista jotain kivaa sävyä lankatupsua varten, kun muistin tuon vanhan takinkauluksen. Tästä tuli minustakin tosi kiva tupsupipo :) Kiitos Sanna!

      Poista
  6. Kiva pirteä väri ja hauska malli!
    -sirpa-

    VastaaPoista
  7. Todella nätti pipo! Harmi kun en tänä talvena ehdi vielä syventymään neulomisen saloihin, mutta kyllähän näitä kuvia on kiva katsella inspiraatiovarastoon:) Tämä sininen taitaa olla uusi lempivärini, ostin meinaan tänään aikalailla saman sävyistä puserokangasta:) Ja huoh, ne pihahommat. Kerettiin vähän lapsien kanssa aloittaa haravointi ison vaahterapuun alta ja homma jäi "vähän" kesken. Tänään on tuullut reippaammin ja lehdet tainneet lennellä naapurin siistille pihalle:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on niin paljon ompeluihin liittyviä kokeiluja menossa, että en yhtään ihmettele jos neulomiselle ei enää löydy aikaa. Nauti vaan nyt tuosta flowsta, joka sinulla on päällä ja ehkä neulomisbuumi tulee sitten joskus myöhemmin :) Ihan älytön homma on kyllä tuo jokasyksyinen haravointi! Meilläkin osa puista tiputtaa vielä lehtiä, mutta luotan siihen, että tuuli vie ne mennessään tai maatukoot sitten talven aikana :) Kiitos Villa Pipo!

      Poista
  8. Ajattoman kaunis ja tyylikäs pinta, pientä jujua ja hyvä sininen sävy! Tupsu vielä pisteeksi iin päälle, pipohan on ihan täydellinen :). Tätä voisinkin kokeilla, jos taas ehtisi joskus. Nyt on puikot odotelleet, kun ensimmäinen kuvioneule tuottaa hieman vaikeuksia. Onneksi äiti taas hieman auttoi eteenpäin, eiköhän se ala sujua pikkuhiljaa. Minä syksyisin aina kiitän mielessäni itseäni, että teimme pihan, jota ei tarvitse haravoida. Vähäisissä määrin pidän siitä hommasta, mutta mieleen aina palautuu lapsuuden kodin nurmikkojen haravointi. Sitä puuhaa riitti usealle päivälle. Mukavaa alkanutta marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! Minunkin on viime aikoina tehnyt mieli aloittaa joku kirjoneule, mutta en ole osannut päättää mitä alkaisin tekemään. Usein minulle käy niin, että vaikka on monta asiaa ns. jonossa odottamassa, niin sitten en osaakaan päättää minkä idean kimppuun seuraavaksi käyn.
      Aloin oikein siinä haravoidessani laskeskelemaan meidän pihan puita, kun ihmettelin sitä lehtien määrää. Onhan ne puut ihania, mutta syksyisin aina tuntuu, että voisin helposti luopua muutamasta puusta ja parista sadasta haravoimisneliöstä ;) Oikein mukavaa marraskuuta sinullekin!

      Poista
  9. Kaunis ja siististi tehty pipo. Väri on kyllä aivan upea, aivan aito sininen. Tupsu passaa niin nätisti lakkiin. Kuvissa on ihanan raikas tunnelma:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Sininen on ollut aina minun lempivärini, mutta monta vuotta se on ollut aika out väritrendeissä. Onneksi se on taas saatu takaisin :)

      Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥