tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kukkapenkkikierros

Viikonlopun helteet antoivat vauhtia pihan kukkijoille. Kävin iltakierroksella kameran kanssa ja laitanpa teillekin muutaman kuvan (tai itseasiassa aika montakin). Keväällä siirsin pionipenkin paikan viime kesänä rakennetun pation reunaan. Paikan pitäisi olla ihan hyvä pioneille, mutta olin silti melko varma, että tänä kesänä ei kukkia tule. No, toisin kävi ja kaksi ensimmäistä kukkaa ovat nyt auki. Ensimmäisenä vuorossa nämä pinkit. Vuoroaan odottelevat vielä vaaleanpunaiset, valkoiset ja tummanpunaiset pionit.


Meidän piha on mäen päällä ja pihassa on jyrkkiä korkeuseroja. Piha jakautuu selkeästi ylä- ja alapihaan ja välissä on sellainen ongelmallinen rinne, jonka kanssa on tehty töitä monta vuotta. Rinteeseen on rakennettu nyt muutamia vinottain kulkevia polkuja ja polkujen välit ovat niitä ongelmapaikkoja. Aloitin helpoimmasta eli loivimmasta väliköstä ja kaivoin siitä keväällä kaikki rikkaruohot pois ja vaihdoin pintamullan. Halusin tähän penkkiin helposti leviäviä ja isokokoisia kasveja, jotka toivottavasti päihittävät rikkaruohot.

Reunimmaisena penkissä kasvavat aikoinaan pihalta pelastamani peurankellot. Niiden viereen siirsin niin ikään pihassa kasvaneet jalopähkämöt. Ne kasvoivat vähän hassussa paikassa ja rehottivat muutenkin holtittomasti. Nyt ne ovat pähittäneet hienosti rikkaruohot ja ovat juuri nyt parhaassa kukkaloistossa.


Jalopähkömöiden viereen siirsin muutama vuosi ostamani viiruhelpin, joka levisi liikaa. Jaoin sen juuripaakun useaan eri osaan ja hyvin se on lähtenyt uudella paikalla tehtäväänsä hoitamaan. Rikkaruohot ovat pysyneet aisoissa ja tykkään kovasti tämän kasvin kirjavista lehdistä.

Toisessa reunassa kukkii juuri nyt tarha-alpi. Tämä on takuuvarma leviäjä ja tällä paikalla se saakin ihan rauhassa rehottaa. Keltaiset kukat eivät yleensä ole minun suosikkejani, mutta onhan tämä kuitenkin aika kaunis kasvi. Läheltä katsottuna kukat ovat aivan kuin pieniä keltaisia tähtiä. Sitä paitsi luin juuri Viherpeukaloiden mainoskirjeestä, että tarha-alpi on yksi tämän hetken epätrendikkäistä ja väärinymmärretyistä kasveista, jolle kuitenkin kannattaisi antaa tilaisuus. Kasvi on hyvin vaatimaton kasvupaikan suhteen, kukkii runsaasti ja on hyvin talvenkestävä.


Tällaiselta kukkapenkki näyttää näin heinäkuussa. Viiruhelpin ja tarha-alpin välissä on vielä tilaa yhdelle perennalle, mutta en ole päättänyt mitä siihen laittaisin. Haluaisin jotain aikaisemmin kukkivaa ja eriväristä lajiketta, sillä näiden kukinta ajoittuu lähes samaan aikaan. Penkin reunus pitäisi vielä rajata jollain tuosta sorapolusta.


Alkukesästä kaivoin myös tien vieressä olevan kukkapenkin ylös. Muotoilin sen uusiksi ja muutama perenna sai lähteä ja pari uutta tuli tilalle. Penkissä on nyt aika kivasti eri aikoina kukkivia perennoja. Sininen kurjenmiekka avasi juuri kukkansa.

 
Lisäksi sieltä löytyy ihania kuunliljoja. Tykkään kovasti kuunliljoista ja varsinkin näistä kaksivärisistä. Näyttävät minusta upeilta värikkäiden kukkijoiden vierellä.


Tässä vielä koko kukkapenkki. Etualalla kukkii kesäpikkusydän, joka onkin todella ahkera ja jaksaa kukkia melkein koko kesän. Takana vasemmalla kukkii valkoisena lehtosinilatva. Keskellä valkoinen ukonkello odottelee vielä vuoroaan. Alkukesästä kukkapenkki näytti tältä.


Alapihalla samassa penkissä muutamien nauhusten kanssa kasvaa varjoliljaa. Nekin avasivat juuri kukintonsa ja nämä kukat ovat kyllä jotenkin upean eksoottisen näköisiä. Värikiltäänkin nämä ovat aivan täydellisiä.

Minulla alkoin vihdoin kauan odotettu kesäloma. Viikonloppuna ja viime viikolla säät suosivat, mutta nyt näyttää taas tyypilliseltä suomalaiselta kesäsäältä. Aion nauttia silti lomasta ja vapaasta. Ihania kesäpäiviä myös sinulle!


18 kommenttia:

 1. Oo miten kauniita istutuksia, voi kun meidänkin piha näyttäisi joskus noin upealle! Yhden kukkapenkin käänsin keväällä ja istutin kukat, nyt se tursuaa rikkaruohoista kun en ole jaksanut kitkeä. Olen kyllä huono puutarhaihminen, jos joskus saamme pihan laitettua, niin jotain todella helppohoitoista sen on oltava. Pari vuotta sitten istutimme muistaakseni lahjaksi saatuja pioneita, mutta jäivät unholaan..ei ole kukkia näkynyt:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä kannatan myös helppohoitoista linjaa. Tämän kokoisessa pihassa tekemistä riittää muutenkin ilman, että koko ajan pitäisi olla kitkemässä. Itseasiassa olen joutunut kitkemään tosi vähän kukkapenkkejä. Alkuvaihessaa taimien ollessa pieniä sitä hommaa joutuu tietysti tekemään vähän enemmän. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan esim. kukkivia pensaita ja isoja, helposti leviäviä perennoja, niin säästyy liialta kitkemiseltä. Pionien kukkimista sain minäkin odottaa useamman vuoden. Luulen, että teilläkin kärsivällisyys palkitaan ja vuoden-parin päästä kukkiakin alkaa ilmaantua :)

   Poista
 2. Upeita kukkakuvia taas! Täällä on myös möyritty kukkapenkeissä :) Meidän piha on muuten kans kamalan rinteinen. Se tekee pihasta mielenkiintoisen, mutta tuo samalla valtavasti haastetta. Toissapäivänä tein juuri lisää kivipengerrystä yhteen jyrkkään rinteeseen. Toista jyrkkää rinnettä ollaan pähkäilty ja pähkäilty, että mitä sinne. Tänä kesänä onkin tullut vähän idean poikasta, saa nähdä milloin sitä pääsee toteuttumaan. Talvella rinteistä on paljonkin hyötyä kun saa pulkkamäet omasta takaa, mutta olisi kiva, jos ne kesälläkin olisivat jonkun näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eerika! Teilläkin siis kivihommia! :) Rinteet voivat tosiaan olla haastavia. Olisipa kiva nähdä millaisia ratkaisuja te olette rinnepihan kansaa tehneet. Laita ihmeessa juttua blogiin, kun saatte toteutettua. Meille juuri eilen saapui pihaan pari kuormaa täyttömaata, joten ei tässä hommat pääse loppumaan. Kottikärryhommia taitaa olla luvassa tänäkin iltana... :)

   Poista
 3. Upea puutarha teillä siellä:) Niin kauniita kukkia ja kuvia. Minulla on aivan jäänyt perennat ja kukkapenkkien laitot niin vähälle tässä uuden kotimme pihalla. On vaan niin haasteellista miettiä mitä istuttaa ja miten. Sinussa on selkeästi puutarhuria:) Mukavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli! Kuvien ulkopuolelle jää paljon sellaista, mikä vaatii vielä paljon työtä, eikä tällä hetkellä miellytä ollenkaan silmää. Onneksi on kuitenkin kauniitakin paikkoja ja niistä täytyy olla iloinen. Tähän taloon muuttaessamme oli ensimmäistä kertaa oma piha laitettavana. Puutarhakokemusta ei sitä ennen ollut kertynyt juuri ollenkaan, mutta kummasti sitä näköjään oppii, kun jaksaa vähän tutkia ja perehtyä. Nykyään netistä löytyy onneksi niin valtavasti asiaa ja vastaus melkein joka pulmaan. Ja jos ei jaksa niin paljon opiskella, niin kokeilemallakin oppii! Puutarhassa onnistumiset näkyvät ja ovat niin palkitsevia, että sen takia jaksaa vähän raataakin - tai itseasiassa aika paljonkin :)

   Poista
 4. Näyttää kyllä upealta teidän piha ♥ Meillä taitaa olla samantyyppinen tontti, niin ikään se rinne siin välissä. Puolet rinteestä on kalliota ja toinen puoli luonnontilassa mutta antaishan se mahdollisuuksia vaikka mihin !
  Minulla vielä viikko kesälomaan .. hyvää kesälomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anana! Aika usein iskee epätoivo, kun laitettavaa on vielä niin paljon. Usein haaveilen siisteistä kivialueista, selkeistä rajatuista istutusalueista ja muista suoraviivaisista ratkaisuista. Meidän piha on kuitenkin hyvin perinteinen rintamamiestalon piha ja niin on talokin. Luovun sitten aina suoraviivaisista haaveistani, sillä onhan se selvää, että talon, pihan ja asutusalueen tulee olla linjassa keskenään. Pikkuhiljaa tässä pakerretaan alue kerrallaan. Rinne antaa todella paljon ilmettä pihaan ja kunhan se joskus valmiiksi saadaan, niin uskon että kaikki vaiva palkitaan. Kohta se loma koittaa onneksi sinullakin :) Hyvää lomaa sinullekin!

   Poista
 5. Todella kaunista! Meillä on julkisivuremontti menossa ja parveketta ja kukkia on niin ikävä:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! Voi, julkisivuremontti varmasti tympii näin kesällä. Toivottavasti remontti etenee sukkelaan ja pääsette taas pian parveketta käyttämään!

   Poista
 6. Ihan mielettömän kaunis piha ja istutukset! Pionit ja peurankellot <3 Suloista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ja peurankellot ovat minunkin suosikkejani :) Huomaan, että kannattaisi useamminkin kuvata oma pihaa. Näyttää kuvissa paljon kauniimmalta, eikä epäkohtiin kiinnitä niin paljon huomiota :). Kiitos ja ihanaa kesää myös sinne teille <3

   Poista
 7. Näiden kukkien keskellä on ihanaa varmasti kuljeskella ja ihailla omien kätten töitä. Kauniisti olet kuvannut kukat, niiden tuoksun voi melkein tuntea nenässään! Haaveilin rintamiestalosta vanhoine omenapuineen ja perennoineen, vieläkin voisin kuvitella asuvani sellaisessa. Meidän talo on aika pelkistetty ja suoraviivainen, joten aika vähän meillä on kukkia pihassa. Kiviä ja aina vihreitä höystettynä hyötykasveilla. Ihanaista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aherrukseen saa kyllä parhaan palkinnon kun saa seurata kasvua pihassa. Niinhän se menee, että talon ja pihan tyylien pitäisi sulautua jotenkin yhteen ja se onkin kiva, että kaunista löytyy kaikista tyylilajeista. Välillä sitä vaan innostuu haaveilemaan sellaisista jutuista, jotka eivät omaan pihaan sopisi, mutta haaveiluhan on aina sallittua :) Kiitos Hanna ja ihanaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 8. Kauniita kukkia. Pionit ovat niin ihanan nostalgisia ja tuoksuvat hyvälle. En ole missään määrin viherpeukalo, mutta nyt alkoi hiukan tehdä mieli selvittää mitä pioninkasvattajalta vaaditaan. Saan nimittäin kohta oman pihan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole kokenut pioneita haastaviksi. Tykkäävät aurinkoisesta ja hyvin vettä läpäisevästä kasvupaikasta. Minulla oli aiemmin vähän kaltevassa rinteessä ja nyt kohopenkissä. Kokeile ihmeessä omaan pihaan! Hain tänään nuo kaksi pinkkiä kukkaa sisälle suojaan rankkasateilta ja tuoksu on kyllä aivan mahtava! Kiitos Kirsi :)

   Poista
 9. Tosi kauniilta näyttää! Minullakin on tarha-alpikasvusto tienvarressa, ja ihme kyllä se näyttää ihan kivalle, vaikkei olekaan vaaleanpunainen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Meillä taitaa olla sama lempiväri kukissa, mutta on kyllä kiva, että pihassa kukkii silti monen värisee kukat :)

   Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥