lauantai 4. huhtikuuta 2015

Pompulahuivi ja rusettipipo

Jo joskus joulun aikaan löytyi Eurokankaan palalaarista kiva joustava kukkakangas. Kankaassa on niin kauniit ja keväiset sävyt, että oli aivan pakko napata se mukaan. Nyt ompelujumista jokseenkin toivuttuani otin kankaan työn alle ja ompelin siitä isosiskolle pipon ja huivin kevätkeleille. Kangas on ohutta, joten tein molemmista kaksinkertaiset. Pipon koristeeksi ompelin satiininauhasta rusetin taakse niskaan ja kolmion muotoisessa huivissa on pompulanauhaa kahdella sivulla. Yleensä tulee käytettyä esikoisella voimakkaita värejä, kun ne sopivat hänelle hyvin, mutta välillä on mukava kokeilla vähän hempeämpiäkin sävyjä. Viimeisessä kuvassa komeilee isosiskon itse ompelema pupu. Kovin ihana ja taitavasti tehty äidin mielestä ♥

Ompelujumista puheenollen. Tuhlasin melkein koko eilisen päivän ompeluyritykseen, joka ei sitten millään ottanut onnistuakseen. Tarkoitus oli ommella lapsen kesävaatteeseen rypytystä käyttämällä alalankana ohutta kumilankaa. Kangas on ohutta puuvilla, jonka pitäisi ihan hyvin rypyttyä. Testasin ja vaihtelin ompeleiden kireyksiä, kumilangan kireyttä puolalla ja kaikkea muuta mahdollista. Luin läpi manuualin ja kaivoin jopa vanhan karvalakkimallisen Brotherini ja kokeilin silläkin, mutta ei. Puolen yön aikaan saldona oli menetetyt hermot. Viimein tajusin, että syy on ompelukoneeni puolakotelossa. Ompelukoneeni on Husqvarna Viking Sapphire 835 ja siinä on puolakotelo, johon puola pudotetaan päältä päin. Sama systeemi on myös vanhassa Brotherissani. Kumilanka räpsähtää aina pois puolakotelon langankiristäjästä, kun aloitan ompelun ja tästä syystä alalankana oleva kumilanka ei kiristy ommellessa lainkaan (ja kumilanka on vielä sitä ohuinta). Tekeekö teidän ompelukoneenne tällaista vai oletteko onnistuneet kumilangalla ompelussa? Voitte ehkä kuvitella, että ompelu-flow ei ole tämän vastoinkäymisen jälkeen ylimmillään...grrr... Pääsiäinen ja loma jatkuu kuitenkin vielä ja harmituskin tästä ehkä haihtuu. Selailin jo vähän Mekkotehdas -kirjaa sillä silmällä, että josko kuitenkin vielä ottaisin matsin ompelukoneeni kanssa.

Hyvää pääsiäisen aikaa teille kaikille!





22 kommenttia:

  1. Keväisen pirteät.
    Hyvää Pääsiäistä

    VastaaPoista
  2. Kyllä mun husku tottelee kumi lanka on pelin ajan. Mä "puolaan" kumilangan käsin. Onnea ja menestystä sen kanssa taisteluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ymmärrä mikä mulla siinä jutussa mättää! Kokeilin puolata sekä käsin että koneella, löysemmälle ja kireämmälle, eikä siltikään rypyn ryppyä :)

      Poista
  3. Ihanan keväiset! Supersööttii pupu ;)

    VastaaPoista
  4. Ihanat huivi ja pipo, keväisen pirteät! Ja pupu on syötävä, aivan paras! :-)
    Mulla on Husqvarna Viking 425 ja kyllä minä olen sillä puolattua kuminauhaa ommellut ongelmitta. Tsemmpiä kuminauhasotaan ja mukavaa pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, tsemppiä kyllä tarvitaan tässä hermojen koitoksessa :) Hyvähän se on välillä vähän haasta itseään! Pupu saa olla meillä paraatipaikalla ihailtavana :)

      Poista
  5. Minen ymmärrä ompelemisesta tuon taivaallista, mutta ihanan setin olet saanut aikaiseksi. Pompulahuivi on erityiset söpis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MiunMaun! Kyllä minäkin vakavasti harkitsin, että pitääkö jättää koko ompelut ja keskittyä tuttuun ja turvalliseen neulomiseen, mutta ehkä en nyt ihan vielä luovuta :)

      Poista
  6. No voihan rähmä sitä kumilankaa. En osaa siihen sanoa muuta, kuin että jaan tuskasi. Ompeluhankaluuksia ollut nimittäin täälläkin, tosin minä selvisin ainakin taistelusta voittajana, koko sodasta en tiedä. Ihan sama pampulahuiviajatus on myös minulla, en vain oikein ymmärrä, että minkälaisesta kankaasta tuo olisi paras. Tyttäresi huivi on siis ihan normipuuvillaa, joustamatontako? Toivottavasti kumilankaongelma ratkeaa.

    VastaaPoista
  7. Sori, luin huonosti. Pipo on samaa kangasta, joten on siinä joustoakin oltava.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangas on tosiaan jotain joustavaa ohutta neulosta. Matskusta en osaa sanoa, eikä osannut Eurokankaan myyjäkään - paloista kun tämän löysin. Tämän tein siis joustavasta kankaasta ja viime syksynä joustamattomasta (http://pizzicato-pampula.blogspot.fi/2014/09/synttarilahja.html) Kumpikin onnistui ihan hyvin, mutta tässä jälkimmäisessä pääsin helpommalla, kun tein huivin kaksinkertaisena ja ompelin pampulanauhan ensin toiseen kappaleeseen ja sitten toinen kappale siihen päälle oikeat puolet vastakkain jonka jälkeen ompelin huivin "pussiin". Selkisköhän tuosta nyt yhtään? :)

      Poista
    2. AI niin, muistin että instassa on kuva tuosta ompelun ekasta vaiheesta! :)

      Poista
  8. No voihan nyt... mihin se kommentti karkasi! Mutta siis sitä piti sanomani että mullakin on Husqvarna ja sain sillä kyllä viime kesänä rypytyksiä aikaiseksi. Muistitko muuten silittää ompelun jälkeen, se kun tuo ne rypyt aina vielä paremmin esiin? Älä nyt vaan luovuta, sulla on niin inspiroivia ompelutkin aina, että ihan mielelellään niitäkin katselisi :)

    Ihanan hempeät ovat nuo asusteet, niin keväiset. Ja tuo pupu se vasta valloittava onkin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin netistä hyviä ohjeita kumilangalla ompelemisesta. Myös tuo silittäminen mainittiin, mitä en tiennytkään ennestään. En saanut kankaalle aikaiseksi yhtään ryppyä enkä päässyt edes kokeilemaan silittämistä. Avasin koneen puolakotelon ja yritin tutkia voisiko sitä säätää, että saisin kumilangan pysymään kiristimessä, mutta en ainakaan löytänyt mitään. Jos tämä ongelma ei nyt ratkea, niin ajattelin ajella joku päivä Tampereen ompelijanmaailmaan, mistä koneen ostin ja kysellä apuja. Ehkä en nyt vielä luovuta tuon ompelemisen kanssa :) Laitan tuon projektin sivuun ja joku toinen tilalle. Onneksi kesävaatteita ei tarvita ihan vielä! Lohdullista kuulla, että muiden Husqvarnat ovat tuohon pystyneet, eli ongelma luultavasti on ratkaistavissa. Kiitos sinulle Krists <3

      Poista
  9. Kyllä on sievä pipo ja huivi. Herkän kaunista kangasta. Onpa kurja kun kone takkuili. Mikähän siinä oikein on? En muistaakseni ole omassa tehnyt mitään kummempaa, kumilangan kiersin puolaan ja rypytystä tulee voimakkaasti. Langan kireyksien muuttamisia olen joskus miettinyt, mutta en ole tainnut niihinkään koskea. Pitääpä itsekin taas pian verestää muistoja rypytystekniikan suhteen:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Minäkin olen joskus aikaisemmin kumilangalla rypyttänyt, eikä tällaisia ongelmia ole ollut. Pistin nyt työn hetkeksi jäähylle, mutta ihan vielä en luovuttanut ;)

      Poista
  10. Ihana ja todellakin taitavasti ommeltu pupu <3! Kauniit keväiset asusteet olet tehnyt, rusetti ja pallonauha sopivat herkkään kuosiin. Minä en ole koskaan käyttänyt kumilankaa ompelussa, mutta ei ihmekään tuollaisen koettelemuksen jälkeen jos hermot meinaa mennä. Toivottavasti saat sen toimimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! Tyttö tekee näitä käsitöitä niin antaumuksella ja tunnollisesti <3 Leikkasin tänä aamuna yhden trikoomekon ja ajattelin surauttaa sen tänä iltana pieneksi välipalaksi, jotta jaksan taas paneutua koneen kanssa painimiseen :)

      Poista
  11. Monta ihanaa juttua ja suloisia keväisiä väreja & kuoseja <3 Mieli lepää! :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Anni <3 Oikein aurinkoista ja mukavaa viikkoa myös sinne teille!

      Poista

Lämmin kiitos, kun ilahdutit viestilläsi ♥